10 неща, които трябва да правим преди сън



Приготовленията да си легнем винаги са доста мудни, особено когато всичко, което наистина искаме да правим, е да гледаме ‘’последен’’ епизод от любимият ни сериал по Netflix или да изгледаме ‘’последен’’ клип в Youtube. Толкова е интересно, а дивана е толкова удобен..Не можеш да си направиш труда да станеш и да се преместиш в леглото си. Познато? Знам, знам. Ако имаме една добра вечерна рутина, тя ще направи живота ни доста по-лесен за следващия ден и не само.

1.Почетете 20-30 минути
Fun fact е, че този блог преди беше изцяло и само за ревюта на книги. Четенето е част от моя живот, въпреки че сега не му отделям толкова много време, колкото ми се иска. Леко лирическо отклонение..
Четенето улеснява доста ума ни и помага да се почувстваме една идея по-сънливи. Това да се гмурнем в някое книжно измерение може да бъде наистина вълнуващо. Чрез него бягаме от реалността за миг и това може да бъде форма за терапия и дори медитация сама по себе си.
Една от любимите ми книги е ,,Крадецът на книги’’ от Маркъс Зюсак.
Ако предпочитате пък да слушате, вместо това, има и безброй подкасти, както и аудио книги.

2.Разтягане
След дълъг и уморителен ден, тялото и мускулите ни ще са напрегнати. Може дори и да не забележете, докато не се разтегнете. Отпуснете се преди лягане, като си поставите една 3-минутна стречинг рутина. Това облекчава стреса и прави тялото спокойно и готово за сън.

3.Грижа за кожата
Първото и най-важно правило – не си лягайте с грим! Понякога и аз не го спазвам, няма какво да лъжа..даже доста често, но се опитвам вече да не е така. Трябва да имате една подходяща рутина за грижата на кожата си. Измийте го, изплакнете, тонизирайте, овлажнявайте и ви обещавам прекрасни резултати! Бъдещото ви АЗ ще ви благодари, че сте отделили време за отстраняването на всякакви замърсявания след дълъг ден.

4.Задайте си цели за следващия ден
Изключително важно е да си поставяме ежедневни цели. Задавайте си малки цели, които ще подпомагат за изпълняването на главната ви такава.

5.Журнал
Всички ние имаме милион неща, които се случват, списъците ни със задачи са безкрайни и мислите се разпиляват в умовете ни, опитвайки се да ни привлекат вниманието, преди да заспим. Извадете един лист хартия, отворете нов Word документ ( макар че, не препоръчвам преди сън.. ) или тефтера ви – и ‘’изхвърлете’’ всичките си мисли. Не мислете за това – запишете всичко, което се върти в ума ви. Този процес ще ви помогне да изчистите ума си и да го пригответе за сън. Доста често ми се е случвало да си легна и да ми се появят мисли за някой нов блог пост, например.

6. Чао, чао синя светлина
Ах, голямата пречка за съня ни. Социалните медии. Абсолютно не е добре, когато подготвяме ума и душата си за здрав сън. Синята светлина от екрана всъщност ни убеждава да стоим по-дълго време будни. Това правило трябва да е общо за сутрешните и вечерните рутини. Изключете екраните си най-малко час, преди заспиване. При новите телефони вече има и функция за спиране на синята светлина. Ако нямате такава, мисля че вече има и приложения за това.

7.Настроението
Настроението е всичко. Чела съм в статии, че спалнята ни трябва да се чувства хладна и удобна за спане. Около 19-20 градуса е доказано, че спомагат за сън. Етеричните масла са друг начин за успокоение. Казва се, че лавандулата спомага за това.

8.Разчистете
Не, спокойно, нямам предвид обстойно почистване на цялата къща. :D Почистете, изгладете ума си ( както казах в съвет номер 5 ) и вашето пространство. Подредете това, което има нужда от почистване. Когато се събудите и е време за закуска, ще бъдете много по-щастливи.

9.Време е за сън
Ако сте като мен и обичате да започвате деня рано – трябва да си легнете в разумен час. За по-продуктивен и творчески живот, и постигане на целите – трябва да се отделя повече време. Единственият начин за това е да станем рано. Така като ходя на училище и съм на две смени, времето за ставане е различно. Сега съм втора смяна и ставам най-късно в 9 часа.

10.Хидратиране
От жизненоважно значение е да сме хидратирани през целия ден. Но когато заспиваме, тялото ни няма да получава никаква течност в продължение на 7-8 часа. Не забравяйте да пиете достатъчно през деня! Странно е, да го казва човек, който почти не пие вода..но ще се поправя, обещавам!

Надявам се този списък с десет неща, които да правите всяка вечер преди да легнете, да ви помогне по пътя на сънищата и да направи живота ви малко по-добър. Ще се радвам да споделите какви са вашите навици преди лягане. Очаквам вашите коментари!

Благодаря ви, че ме четете! :) 

-Мари.


You May Also Like

0 коментара