Отново на училище #3 - Съвети за по-лесно учене.

Здравейте, книжни души! Мислих да пусна този пост малко по-рано, но мисля, че времето му е точно сега. 16-ти септември е, вторият учебен ден. Започва преговора за ужасните входни нива. Дори и да си най-големия отличник, винаги има нещо, което да те затрудни. Поради тази причина сега ще ви предложа няколко метода, за по ефективно учене и да ви е по-лесно и приятно. Аз силно се надявам в края на учебната година, да съм успяла да помогна на някого от вас и най-вече на себе си и целите, които си поставих да бъдат изпълнени. Нека не се бавя с излишни приказки, а да отивам към съществената част.

1.Разпределете времето си. Не оставяйте нищо за последния момент.
Когато имате много малко време да учите, най-важното е да сте си разпределили времето по възможно най-подходящия начин, така че да можете да смогвате с материала, без да се натоварвате много, въпреки, че то е почти невъзможно, така като имате толкова много предмети и е неизбежно. Все пак мислите позитивни и бъдете сигурни, че ще се справите, това ще ви помогне наистина много.

2.Последният ден е за преговор. Не учете нищо, само направете преговор.
Не учете в последния момент, а оставете последния ден преди теста или изпитването за преговор, защото тогава само ще направите обобщение и ще сте сигурни, че сте усвоили голямата част от материала и няма да я забравите.

3.Оставете телефона настрана. Колкото и да не ви се иска.
Колкото и да не ви се иска, ще се наложи да си изключете телефона. Това е единственото решение. Аз лично, винаги си казвам, че няма да го докосна докато чета или уча съответно, но винаги ще се намери кой да ви пише или да получите известие във Фейсбук и всичко отива настрани.

4.Няма смисъл да зубрите! По-добре знанията да са малко, но качествени.
Няма абсолютно никакъв смисъл да назубряте целия материал. По-добре научете по-малко и най-важното, за да знаете основното и да можете да правите логични заключения за останалото.

5.Учете най-важното. Не се фокусирайте върху излишни детайли.
6.Направете си листа за преговор. На тях напишете всичко, което трябва да знаете.
Пети и шести съвет ще ги комбинирам. За да извадите най-важното от урока, можете да използвате текст маркери или това, което аз обичам също да правя са така наречените study guide или листа за преговор. Обикновено ги правя на лаптопа и си записвам всичко, което ми е необходимо. И след това ги използвам, за да мога да науча това, което трябва да знам. Виждам най-основната част и не се стресирам както винаги ‘’Леле, колко имам да уча..’’ . Можете да го направите и на ръка, което даже и е по препоръчително, защото докато пише минава през очите и ръката ви и ще го запомнете по-лесно.

7.Използвайте други източници. Не учете само от учебника.
Използвайте и други източници, когато се опитвате да учите. Все пак не цялата информация, която ви е нужна я има в учебниците. Сайт, който аз много харесвам е : scholar.google.com. В тази част на Google, излиза само научната част от нещата в интернет.

8.Пуснете си музика.
Аз лично, докато чета и уча, както казах в случая си пускам музика. За предпочитане не си пускайте плейлист с ваши любими песни, защото ще искате да танцувате или да запеете и бързо ще се разсеете. Знаете, колко бързо се случва. В Spotify има доста плейлисти с музика, за успокояване и за учене, така че не е проблем.

9.Вземете си почивка. Не натоварвайте мозъчните си клетки.
Дори и да имате тонове неща за учене, всеки има нужда от кратка почивка, иначе наученото ще се изпари и всичко ще е напразно.

10.Хранете се и пийте вода.
Препоръчително е, докато почивате да си хапнете плодове и да пиете много вода, защото ако хапнете по-тежка храна, може да ви се приспи след около час от приетото количество храна.

Е това е. Това са съветите от мен за вас и от мен за мен. Надявам се да съм ви помогнала и мотивирала по някакъв начин. Вярвайте в себе си и всичко ще се случи постепенно. Не се натоварвайте прекалено много и правете всичко по приятен начин за вас, ще видите, че всичко ще е по-лесно. Успех на всички и приятна нова учебна година! (: 




-Мари.

You May Also Like

0 коментара