Рецепти | Вкусен козунак



Броени дни преди Великден и започнах с пробната партида козунаци. Да, даже малко закъснях с правенето им, но събота отново. Техният сезон дойде, въпреки че аз започвам с похапването им много преди това. Миналата година за първи път се включих в това приключение да се вихря в кухнята и тази година нямаше как да пропусна отново. Въпреки създалата се ситуация напоследък, настроението ми няма да се провали и ще прекарам празника на сигурно и ще запълвам времето си с вкусотии и приятна компания.

Много от вас, които не са пробвали да правят козунак, вероятно са чували думите как е ,,много трудоемка цялата тази задача“, ,,знаеш ли с какво се захващаш въобще?‘‘. Именно заради това се захванах и аз, а и нищо не губим като опитаме, нали така? Нямам домашна изпитана рецепта за козунак, но за сметка на това от много ровене из интернет намерих няколко и сега ще споделя с вас. Разбира се, ще очаквам вашите снимки на готовите козунаци.

Ето и рецептата, като количествата са за това, което ми се е получило на мен:


Продукти:
• 1 кг. брашно
• 6 броя яйца
• 200 г масло ( като малка част запазих за намазване на формите )
• 200 г захар
• 1 кубче мая
• 250 мл прясно мляко
• настъргана кора на 1 лимон
• 1 с.л. ром
• стафиди ( аз лично слагах на око )
• щипка сол
• 1 бр. белтък



Приготвяне:
Брашното се пресява в дълбок съд. Отделно с миксер добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. Това го направих в микровълнова за около 2 минути. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното, което сте отделили и се дръпва настрани.


В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с маята. Кладенчето трябва да е голямо, за да побере необходимата смес. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще се получат бучки, не се плашете, нормално е – макар че в началото помислих, че няма да ми се получи. Просто размесвайте усърдно и накрая ще имате нормално и добре изглеждащо тесто. В зависимост от брашното ( аз използвах бяло за козунак ), което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Но не прекалявайте. След като се замеси веднъж, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.

Следва втора част от действието - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Аз го разтопих в микровълновата за 1 минута и 10 секунди. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. След като измесим тестото се слага в по-голяма съдинка и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Щях да направя и от козуначените зайчета на Лора Капустина, но не си заделих от тестото. Нищо, следващия път. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък, за да не загорят, при желание се наръсват със захар и се пекат. В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и когато са готови може да ги извадите. Доста време им се наслаждавах и след това козунаците бяха нападнати.
Преди втасването им.

Преди втасването им.
След втасване - преди печене.

Това беше от мен. Очаквам вашите снимки и мнение. Bon Appétit!

Поздрави,
Мари. 

You May Also Like

0 коментара